Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

30 miljoen euro voor strijd tegen kinderarmoede

30 miljoen euro voor strijd tegen kinderarmoede

Een privéfonds van één Belgische familie investeert de komende 10 jaar maar liefst 10 miljoen euro in de strijd tegen kinderarmoede. Samen met de Vlaamse overheid en Kind en Gezin komt er nu een partnerschap. Het resultaat is een unieke publiek-private samenwerking, waarbij in totaal 30 miljoen euro wordt vrijgemaakt om kinderarmoede te bestrijden.

De familie van Bernard en Gonda Vergnès en hun enige dochter Emily richtte 3 jaar geleden in de schoot van de Koning Boudewijnstichting een naar hen genoemd fonds op dat wil strijden tegen kinderarmoede. Nu al steunt het fonds 14 lokale projecten van kinderopvang. Maar de familie wilde meer doen en daarom bundelt ze nu de krachten met de Vlaamse overheid en Kind en Gezin.

Bij Kinderopvang Pomato in Vilvoorde werd vandaag de zogenaamde Koala-oproep gelanceerd. Dat is een oproep naar 46 gemeenten in Vlaanderen en Brussel die met een grote kinderarmoede kampen. Die gemeenten kunnen aanspraak maken op extra middelen voor opvangplaatsen die voorrang geven aan kinderen uit kwetsbare gezinnen, vaak alleenstaande moeders.

In totaal gaat het om een investering van 30 miljoen euro. Dat is goed voor 180 extra opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen.