Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

40 maanden cel voor brutale overvallers die Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek onveilig maakten

40 maanden cel voor brutale overvallers die Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek onveilig maakten

Twee mannen die op twee weken tijd maar liefst vijf gewapende overvallen hebben gepleegd in Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek zijn veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan 16 maanden met probatie-uitstel. Het duo deinsde er bij de feiten niet voor terug om geweld te gebruiken. 

De twee beklaagden sloegen een eerste keer toe op 9 augustus van dit jaar. Ze drongen een drankenhandel in Sint-Pieters-Leeuw binnen en bedreigden de gerant met een mes en een pistool waarna ze te voet op de vlucht sloegen. Eén van de daders bleek achteraf een ex-werknemer van de zaak te zijn.

Na hun eerste overval hadden de twee mannen de smaak te pakken. Tussen 15 en 23 augustus sloegen ze nog vier maal toe in bankkantoren. Daarbij gingen ze telkens op dezelfde manier te werk. Ze wachtten tot hun slachtoffers alleen het bankkantoor binnenstapten om zo mee binnen te glippen.

Ook bij de andere overvallen werden de slachtoffers bedreigd met een mes of een vuurwapen. Op 21 augustus werd één van de daders herkend door een politieman op camerabeelden. Omdat de man geen vast adres had, kon hij pas worden opgepakt bij een vijfde en laatste overval op 23 augustus. Ook zijn kompaan werd toen ingerekend. Na hun arrestatie bekenden de mannen de feiten. Ook op hun proces ontkenden ze de overvallen niet.

Het parket van Halle-Vilvoorde tilde zwaar aan de feiten die door de openbaar aanklager als ‘laf’ werd bestempeld. “Zo dwongen ze onder meer een 60-jarige man en zijn 62-jarige vrouw om 600 euro af te halen. De man kreeg een pistool in de nek en werd gedwongen om op zijn knieën te gaan zitten.” De openbaar aanklager eiste 4 jaar cel, maar de verdediging pleitte succesvol voor een straf met een gedeeltelijk uitstel. Beide mannen werden vanmorgen veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan 16 maanden met probatie-uitstel. Zo moeten ze werken aan hun drugs- en alcoholproblematiek, werk zoeken en de slachtoffers vergoeden.