Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Agentschap Zorg en Gezondheid: "Woonzorgcentrum sluiten fel overdreven"

Agentschap Zorg en Gezondheid: "Woonzorgcentrum sluiten fel overdreven"

Gisteren raakte bekend dat het woonzorgcentrum Armonea Eyckenborch in Gooik preventief de deuren sluit. Een werknemer zou onrechtstreeks in contact gekomen zijn met een persoon die mogelijk besmet is met het coronavirus. "De maatregel is fel overdreven", zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

De burgemeester van Gooik Michel Doomst (CD&V) en ook heel wat familieleden lijken achter de beslissing te staan van de directie om het woonzorgcentrum een week te sluiten en de bewoners zo goed mogelijk te beschermen, maar spreekt niet van een lockdown. Zo kan het personeel vrij binnen en buiten, al moeten ze wel extra maatregelen nemen rond hygiëne. Familie is tot en met 10 maart niet welkom in Eyckenborch.

"We begrijpen ergens dat het woonzorgcentrum sluit, maar het is fel overdreven", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op Radio 1. "Bezoek en sociaal contact is belangrijk voor de bewoners. Zelfs als er in het woonzorgcentrum zelf een besmetting wordt vastgesteld, moet het niet worden gesloten. Het is dan beter om zich te richten op algemene richtlijnen en verhinderen dat het virus zich verder verspreidt."

Volgens Zorg en Gezondheid is de quarantaine ook niet waterdicht. "Het personeel kan gewoon binnen en buiten. Het is maar de vraag hoe lang het woonzorgcentrum deze maatregel kan aanhouden", aldus Moonens. Eyckenborch meldt dat de maatregel al zeker tot 10 maart van kracht blijft. Het moet tot dan wachten op de uitslag van de medische resultaten van de werknemer.