Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Akapella verwacht morgen testresultaten

Akapella verwacht morgen testresultaten

Alle bewoners en het personeel van woonzorgcentrum Akapella in Kapelle-op-den-Bos werden gisteren getest op het coronavirus. Het woonzorgcentrum is zwaar getroffen door het virus. Morgen moeten de resultaten van de test bekend zijn.

Tot nu toe stierven 13 bewoners in het woonzorgcentrum Akapella aan het coronavirus. Het woonzorgcentrum heeft een capaciteit van 80 bedden en 30 assistentiewoningen. “Ik denk dat je van een zeer ernstige situatie kan spreken”, zegt burgemeester van Kapelle-op-den-Bos Renaat Huysmans (N-VA). “Naast de 13 overlijdens vertonen nog anderen zware symptomen. We vrezen dat het sterftecijfer nog zal oplopen.”

Ook een deel van het personeel van Akapella is uitgevallen. Vrijwilligers van het Rode Kruis vervangt hen en de gemeente Kapelle-op-den-Bos ondersteunt het woonzorgcentrum waar het kan. Ook burgemeester Huysmans, zelf huisarts, springt bij waar hij kan. “We kregen van de overheid 120 testkits. Dat waren er veel te weinig. Ikzelf en collega-huisartsen hebben een deel van hun kits aan Akapella gegeven,” aldus Huysmans.

Daardoor konden alle bewoners van het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen en het personeel getest worden. De bedoeling is om de negatief geteste bewoners af te zonderen van diegenen die positief blijken te zijn. Daarom is het rusthuis onderverdeeld in aparte zones waartussen ook de trafiek van het personeel tot een minimum wordt beperkt.

“De testen blijven een momentopname, maar je kan het ethisch niet verantwoorden dat mensen die negatief testen toch tussen de besmette personen laat zitten. Ook al kunnen we niet bewijzen dat die morgen niet positief gaan zijn.”