Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Akkoord over nieuwbouw Mater Dei

Akkoord over nieuwbouw Mater Dei

De vzw Mater Dei en het buurtcomité ‘Red het klooster van Heikruis’ hebben een akkoord bereikt over de nieuwbouw van het woonzorgcentrum. In de nieuwe plannen wordt de nieuwbouw beter geïntegreerd in de dorpsomgeving en blijven heel wat historische zaken van het oude klooster, waaronder de monumentale hoogbouw, behouden. 

Enkele jaren geleden maakte vzw Mater Dei haar uitbreidingsplannen voor het woonzorgcentrum in het centrum van Heikruis bekend. Die plannen stootten heel wat buurtbewoners tegen de borst. Dankzij bemiddeling van de gemeente Pepingen is er nu een akkoord gevonden.

"Uiteindelijk kwam er een hoefijzervorm uit de bus waarbij de leefruimten uitgeven op een binnenkoer en de kamers aan de buitenzijde uitzicht geven op het Pajotse landschap. Het gaat om 100 woongelegenheden maar door compacter te bouwen wordt er minder ruimte ingenomen”, vertelt Marc De Dobbeleer van Mater Dei.

Belangrijk voor de buurt is dat heel van het oude klooster bewaard blijft. Het gaat om de hoogbouw die het centrum van de Pepingse deelgemeente domineert. Een bestemming voor het gebouw is er nog niet, al lopen er wel gesprekken met Zonnestraal uit Lennik. Verder worden ook de muren om het domein bewaard en opgesmukt, net als de toegangsboog en de Lourdesgrot. 

Grote publieke tuin
De kapel wordt dan weer gerenoveerd zodat er misvieringen kunnen plaatvinden, maar ook de school zal van de ruimte gebruik kunnen maken. "Het domein tot slot krijgt een afgesloten tuin voor dementerende bewoners en een grote publieke tuin die zal verbonden worden met het dorpsplein en de school. Een deel van de tuin wordt een speelbos voor de kinderen", aldus De Dobbeleer.

De vzw Mater Dei hoopt volgende week nieuwe omgevingsaanvraag in te dienen. Als alles volgens plan verloopt moet de nieuwbouw in 2022 de deuren openen. De nieuwbouw, waar een kostenplaatje van 16 miljoen euro aan hangt, wordt volledig gefinancierd door de vzw Mater Dei.