Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Amerikanen gaan liever snel naar de hel dan traag naar de hemel, aldus Van Biesen

 

Amerikanen gaan liever snel naar de hel dan traag naar de hemel, aldus Van Biesen

"De Amerikanen hebben gekozen voor 'liever snel naar de hel dan van traag naar de hemel'", zo reageert kamerlid Luk Van Biesen uit Kraainem op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van Biesen, die nochtans een lidkaart heeft van de Republikeinse Partij, volgt de verkiezingen in de VS al sinds de jaren '80 op de voet en was ook één van de eerste Belgische waarnemers in Amerika.

Als waarnemer naar de VS

“We waren pas afgestudeerd aan de VUB en op een bepaald ogenblik kreeg ik van een vriend een telefoontje met de mededeling dat men over de hele wereld via de NATO waarnemers stuurde naar de verkiezingen. Het enige wat we moesten doen was een vereniging oprichten. Dat werd dan de 'American Council of Young Political Leaders'. We hebben toen ook contact gezocht met de verschillende politieke partijen. Op die manier hebben we regelmatig mensen kunnen afvaardigen naar de verkiezingen”, vertelt Van Biesen.

Lidkaart gekregen van Bush senior

Van Biesen ging in 1986 zelf naar de VS om de senaatsverkiezingen te controleren. Daar heeft hij toen ook een lidkaart van de Republikeinse partij. “Ik zat toevallig aan tafel tijdens een ontbijt in een hotel met de latere president Bush senior. Van hem heb ik toen die lidkaart gekregen. Sindsdien ben ik de verkiezingen blijven volgen en dat was altijd vanuit de visie van de Republikeinse Partij”, aldus Van Biesen. De huidige winnaar Trump vindt Van Biesen echter een ramp. “Mijn stelling is dat de Amerikaanse kiezer heeft gekozen voor liever recht naar de hel dan traag naar de hemel. Ik hoop dat het vooral een sterke regering wordt met een president die liefst alleen protocollair een opdracht krijgt. Want iedereen maakt zich wel zorgen als je hoort wat die man soms zegt”, aldus Van Biesen.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.