telraam_horizon_ternat.jpg

Basisschool Horizon krijgt Telraam voor de deur

vrij 22 okt 2021

Basisschool Horizon in Ternat is één van de 12 Vlaamse scholen waar binnenkort een proefproject start om het verkeer rond hun school in kaart te brengen. Dat zal gebeuren aan de hand van een Telraam-toestel, dat is een microcomputer met camera en sensoren die al het verkeer kan tellen. In Machelen werden er deze zomer al zo'n 40 toestellen geïnstalleerd. De bedoeling is om - op termijn - aan de hand van de gegevens de verkeersveiligheid in de schoolomgeving te verbeteren.  

De bedoeling van het proefproject is om de verkeerssituatie aan scholen in kaart te brengen en vervolgens concrete veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen. Zo'n telraam registreert niet alleen hoeveel wagens er passeren, maar meet ook hun snelheid. "Op die manier kunnen we nog beter de mobiliteitssituatie aan scholen in kaart brengen, "legt Laurens Vanderkuyken van telraam.net uit. 

De data van Telraam wordt openbaar gemaakt en is dus door iedereen te raadplegen. Leerlingen kunnen zo met de data aan de slag in de lessen en zelf mee denken over voorstellen voor een gezondere schoolomgeving. Ze zullen daarbij begeleiding krijgen. "Het gaat om een samenwerking tussen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Telraam en Mobiel 21. Die laatste organisatie begeleidt ons met het samenstellen van een educatief pakket waarmee scholen aan de slag kunnen," vult Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan.