Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Belasting voor wie woning niet wil aansluiten op nieuwe riolering

Belasting voor wie woning niet wil aansluiten op nieuwe riolering

In Sint-Genesius-Rode worden inwoners verplicht op hun woning aan te sluiten op het nieuwe gescheiden rioleringsstelsel. Doen ze dat niet, dan wacht hen een flinke belasting die kan oplopen tot duizend euro per jaar. Dat weet Het Nieuwsblad.

De voorbije jaren zijn in heel wat straten van Sint-Genesius-Rode gescheiden rioleringsbuizen aangelegd. Dit zorgt ervoor dat regenwater en afvalwater door twee buizen lopen en vermindert de druk op het stelsel. De kans op wateroverlast neemt hierdoor af. De aanleg van zo’n stelsel wordt verplicht door de Vlaamse overheid en is erg duur.

Rode verwacht van de inwoners dat ze hun woningen aansluiten op de nieuwe rioleringsbuizen door al op hun eigendom het afvalwater van het regenwater te scheiden. Zo niet, volgt er een riante belasting. Na één jaar kan die oplopen tot 1.000 euro. Na tien jaar tot meer dan 55.000 euro. Wie zijn woning wil aansluiten op het rioleringsstelsel kan rekenen op een subsidie van de gemeente van maximaal 2.750 euro per gebouw.

Foto: archief RINGtv