Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boeren uit Heikruis: "Nog niet zeker of we opnieuw dieren gaan houden"

Boeren uit Heikruis: "Nog niet zeker of we opnieuw dieren gaan houden"

102 dieren werden gisteren in beslag genomen bij de boerenfamilie in de Eeckhoudtstraat. "We voelen ons geviseerd. Onze dieren werden wel goed verzorgd. Of we nog dieren gaan houden? Dat weten we nog niet", reageren de boeren uit Heikruis.

De boer uit Heikruis houdt voet bij stuk dat hij zijn dieren niet verwaarloost. "Dat zie je toch? Ze liggen mooi droog. Ze hebben eten en drinken, hebben voldoende licht, worden bijgevoederd en regelmatig gecontroleerd. Dan moet het toch zijn dat je naar je dieren kijkt? Of ze ziekten hebben? Nee!", beweert boer Stefaan Van De Velde uit Heikruis.

De Ark van Pollare, waar de dieren na hun inbeslagname naartoe werden gebracht, denkt daar anders over. Ook de dierenarts die vandaag langskomt spreekt van slecht verzorgde dieren. "Ze zien er deftig uit, maar als je aan de wervelkolom voelt en aan de ribben, merk je dat ze eigenlijk heel mager zijn. Die wol verbergt veel, maar ze zijn  te mager, zeker om een lam te voederen. Daarnaast hebben veel dieren ook schurft, abscessen en zere bekjes. Dat is een infectie die de neus en bovenlippen van lammeren aantast", zegt dierenarts Stijn Van Der Poorten.

De boerenfamilie werd al meermaals veroordeeld voor dierenverwaarlozing en kreeg al vier keer een levenslang verbod om nog dieren te houden. "Of ik nog opnieuw dieren ga houden? Dat weet ik niet. Ik kan daar niet op antwoorden. We zouden het graag doen, maar we weten dat we ons aan alle normen moeten houden. Als dat te veel begint te kosten, moet je van miserie stoppen", besluit de boer.