Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bouw biogasinstallatie Ternat stilgelegd

Bouw biogasinstallatie Ternat stilgelegd

Het Vlaams Gewest heeft de bouw van de biogasinstallatie in de Pangaardenstraat in Ternat stilgelegd. De bouwvergunning van veehouder Rudy Bayens is onwettig verklaard, maar de man ging toch door met de bouw.

Rudy Bayens uit Ternat kreeg na een jarenlange juridische strijd in 2009 een bouwvergunning voor zijn biogasinstallatie.  Goed voor een investering van 1,5 miljoen euro.  Maar de werkzaamheden zijn nu stilgelegd.  De veehouder had de plannen bijgestuurd omdat een aantal technieken van de biogasinstallatie intussen veranderd zijn.  Maar dat mocht niet van de bouwinspectie.

De biogasinstallatie is ook al jaren een doorn in het oog van de Werkgroep Terlinden.  Vooral omdat het project geen groene energie zal opleveren, zegt voorzitter Marc De Coster van de werkgroep.

Maar veehouder Rudy Bayens ontkent dat.  Volgens hem zullen er voornamelijk mest, maïs en afvalproducten verwerkt en vergist  worden.  Met de vrijgekomen gassen kan er elektriciteit geproduceerd worden en kan hij ongeveer 10% van Ternat voorzien van elektriciteit. 

Omdat de werkzaamheden zijn stilgelegd, zal veehouder Bayens een regularisatie van het bouwdossier aanvragen. Hij maakt zich sterk dat die regularisatie geen probleem kan zijn omdat het volume van de bouw kleiner is dan de oorspronkelijke plannen en omdat er nieuwe en betere technieken worden gebruikt. Maar het actiecomité 'Werkgroep Terlinden' ziet een regularisatie niet zitten blijft naar eigen zeggen doorgaan totdat de plannen van de biogasinstallatie van tafel zijn geveegd.