Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brand Opwijk: bewoner, architect en bouwheer in gebreke gesteld

 

Brand Opwijk: bewoner, architect en bouwheer in gebreke gesteld

Bijna twee maanden na de verwoestende brand van een appartementsgebouw in het centrum in Opwijk, is het onderzoek nog altijd niet afgrond. Uit de voorlopige resultaten blijkt wel dat er ernstige fouten zijn gemaakt tijdens de bouw van het appartementsgebouw. Een bewoner, architect en bouwheer zijn in gebreke gesteld.

Op 9 april verwoestte een zware brand de bovenverdieping van een appartementsgebouw aan de Kloosterstraat. Acht appartementen brandden helemaal uit, 26 andere zijn nog maanden onbewoonbaar. Naar de brand lopen momenteel twee onderzoeken. Het eerste zoekt naar de oorzaak van de brand, het tweede probeert te achterhalen hoe het vuur zich zo snel kon verspreiden. Bij dat tweede onderzoek zijn de bewoner van het appartement waarboven de brand uitbrak, de bouwheer en architect in gebreke gesteld.

De huidige onderzoeksresultaten wijzen namelijk op ernstige beroepsfouten die gemaakt zijn tijdens de bouw. “De ruimte was niet gecompartimenteerd waardoor het vuur snel kon verspreiden. In de oorspronkelijke plannen was de zolderverdieping ook een afgesloten en lege ruimte, maar uit onderzoek van het nagenoeg identieke appartementsgebouw tegenover het getroffen gebouw blijken er zich technische installaties te bevinden en is er een toegang tot de ruimte”, zegt burgemeester van Opwijk Inez De Coninck.

De Coninck, zelf architect van opleiding, stelde zich meteen na de brand al ernstige vragen bij de snelle verspreiding van het vuur. Het appartementsgebouw is overigens nog altijd niet vrijgegeven, waardoor de afbraak nog niet is kunnen starten. Burgemeester De Coninck hoopt dat die werken deze maand nog kunnen beginnen, maar ziet de bewoners dit jaar niet meer terugkeren naar hun appartementen.