Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brussels Airlines voert 3.000 lege vluchten uit om vliegrechten niet te verliezen

Brussels Airlines voert 3.000 lege vluchten uit om vliegrechten niet te verliezen

Vliegtuigmaatschappijen voeren vluchten met bijna geen passagiers aan boord om zo te vermijden dat ze hun start- en landingsrechten verliezen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Zo voert Brussels Airlines deze winter alleen al zo’n 3.000 ‘onnodige’ vluchten uit.

Start- en landingsrechten zijn bijzonder belangrijk voor vliegtuigmaatschappijen. Ze laten onder meer toe om tijdens de spitsuren te landen en op te stijgen vanop Zaventem. Door de pandemie werd beslist dat maatschappijen de helft van hun tijdslots moesten gebruiken. Omdat dat aandeel onhaalbaar is door het lage aantal boekingen, stijgen regelmatig vliegtuigen op zonder passagiers aan boord. Anders dreigen maatschappijen hun tijdslots te verliezen.

Op die manier voerde Brussels Airlines de voorbije maanden zo’n 3.000 lege vluchten uit. “Die vluchten zouden vanuit een ecologisch perspectief vermeden moeten worden, maar we voeren ze uit om de slots te behouden die noodzakelijk zijn voor ons netwerk”, klinkt het bij moederbedrijf Lufthansa. 

Bovendien zouden maatschappijen vanaf maart 64% van hun tijdslots moeten gebruiken in plaats van de helft nu. Onder meer Lufthansa vraagt aan Europa een versoepeling van de regeling. Het moederbedrijf van Brussels Airlines krijgt steun van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. In een brief noemt hij de regeling ‘zowel vanuit economisch als ecologisch standpunt volstrekt onbegrijpelijk.’