Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Burgemeester Dilbeek vraagt parket harder op te treden tegen hangjongeren

Burgemeester Dilbeek vraagt parket harder op te treden tegen hangjongeren

De burgemeester van Dilbeek, Willy Segers (N-VA) vraagt in een brief aan het parket om harder op te treden tegen de hangjongeren die zijn gemeente al een paar maanden teisteren. De politie treedt elke dag tegen hen op, maar sommige veelplegers blijven de boel op stelten zetten. Inwoners dreigen het heft in eigen handen te nemen. “Ik kan hier niet meer voor instaan,” zegt Segers in Het Laatste Nieuws.

Vorige maand al trok Segers aan de alarmbel. Toen kondigde hij aan dat er extra politiepatrouilles zouden komen om de jongeren die elke avond naar de gemeente afzakken te controleren. Sinds de coronacrisis zoeken jongeren in groep de groene plekken van Dilbeek op met vandalisme en agressie tot gevolg.

In Het Laatste Nieuws doet Segers nu uit de doeken hoe een vader van 24 jaar voor de ogen van zijn kinderen maandagavond nog werd toegetakeld door jongeren die hem bewerkten met een whiskyfles. “Die daders werden niet eens voorgeleid door het parket en dat krijg je niet meer uitgelegd aan politie of inwoners,” zegt hij daarover in de krant.

Veelpleger
Toen de overlast begon, stelden de burgemeester, de politie en het parket een plan van een aanpak op. Zo werd er beslist dat de jongeren de stempel van ‘veelpleger’ kunnen krijgen zodat er andere sancties mogelijk zouden zijn. Maar volgens Segers komen die sancties er te weinig. Hij liet het parket weten ontgoocheld te zijn in hun aanpak. De burgemeester vreest ook dat inwoners het heft in eigen handen zullen nemen. “Mensen zijn getuige van vechtpartijen en arrestaties, maar zien die gasten de dag erna opnieuw rondlopen,” legt hij uit. Drie van de amokmakers die maandag de jonge vader toetakelden, kregen intussen wel een plaatsverbod.