Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Buurt tegen gewijzigde plannen vastgoedproject brouwerij Eylenbosch

Buurt tegen gewijzigde plannen vastgoedproject brouwerij Eylenbosch

Buurtbewoners aanvaarden de gewijzigde plannen van het vastgoedproject op de oude brouwerijsite Eylenbosch in Schepdaal niet. In de nieuwe plannen is de ontsluiting van de site niet langs de Ijsbergstraat, maar wel via de kleinere Plankenstraat. Dat zint de buurt niet. Ze hebben een petitie opgestart en een talrijke bezwaarschriften ingediend.

Op de oude brouwerijsite realiseert een projectontwikkelaar 55 grote en kleinere appartementen, lofts en commerciële ruimtes rond een centraal binnenplein met ondergrondse parkingplaatsen en fietsenstallingen. Normaal zou de hele site ontsloten worden via de Ijsbergstraat, maar door een geschil met de eigenaar van een naburige overdekte speeltuin over de toegangsweg moeten de plannen aangepast worden. Een vrederechter gaf de eigenaar van de speeltuin namelijk gelijk.

“Het bijgestuurde project voorziet nu een ingang door een opening te maken in de historische brouwerijgevel. Uitgaand verkeer zal de site moeten verlaten langs de Plankenstraat. Omdat de aansluiting daar op de Ninoofsesteenweg veel te gevaarlijk is wordt een nieuw straatje aangelegd om iets verder de steenweg te bereiken wat eveneens gevaarlijk is”, zeggen de buurtbewoners in een gezamenlijke verklaring. “Er rijzen ook vragen over de veiligheid van voetgangers, fietsers en scholieren die naar de bushalte van De Lijn stappen. De smalle Plankenstraat heeft geen voetpaden of fietsstroken.”

Bovendien vrezen bewoners dat ook alle bevoorrading van de winkels op de site langs de Plankenstraat en de Oude Geraardsbergsebaan zal gebeuren. “De buurtbewoners willen niet dat hun rustige woonwijk moet opdraaien voor het conflict tussen de eigenaars van de brouwerijsite en de eigenaar van de overdekte speeltuin”, staat te lezen in de verklaring. “De buurtbewoners vragen garanties van het schepencollege opdat de Plankenstraat definitief afgesloten blijft voor gemotoriseerd verkeer en vragen de ontwikkelaars een andere oplossing te vinden voor de leveringen.”

Tot slot vrezen de buren ook overlast door het wildparkeren in de woonwijk. De vastgoedontwikkelaar nodigt een aantal buurtbewoners woensdag uit op een rondleiding en toelichting. Een delegatie van de buurtbewoners heeft intussen de petitie overhandigd aan Dilbeek schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA).