Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Buurt wint eerste veldslag in strijd tegen megaverkaveling

Buurt wint eerste veldslag in strijd tegen megaverkaveling

Grimbergse buurtbewoners hebben een eerste slag thuis gehaald in strijd tegen de megaverkaveling Beigemveld. Volgens de auditeur van de Raad van State is de gemeenteraadsbeslissing die genomen is rond de wegen die moeten aangelegd worden onwettig. Matexi wil in Grimbergen 200 woningen en appartementen bouwen.

De auditeur van de Raad van State zou het standpunt van de buurtbewoners volgen die zegt dat de oorspronkelijke beslissing van de gemeente rond de ontwikkeling van het Beigemveld onwettig is. Hij stelt dan ook voor gemeenteraadsbeslissing uit 2016 te vernietigen. Naast problemen met de beslissingen over de wegen stelt de auditeur ook nog andere onwettigheden vast.

De definitieve uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht, maar het gaat wel om een belangrijk advies voor de Raad van State. De betrokken buurtbewoners maken zich grote zorgen over de sterk toenemende verkeersdrukte in en rond Grimbergen en de steeds meer bedreigde leefbaarheid van hun gemeente. Onmiddellijk na de bekendmaking van de plannen van Matexi werden er meer dan 400 bezwaarschriften verzameld. 

“Ondanks verschillende gegronde bezwaren tegen deze mega-verkaveling heeft het vorige gemeentebestuur deze vele bezwaren éénzijdig verworpen', zegt buurtbewoner Gunther Deckers. “Gezien er bovendien geen dialoog met Matexi mogelijk was, kon de buurt alleen maar via juridische procedures haar stem laten horen. Ondertussen gaat deze juridische procedureslag al meer dan twee jaar door." Projectontwikkelaar Matexi is op eigen risico met de ontwikkeling van het Beigemveld.