Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Claeys burgemeester tot eind dit jaar, daarna De Groef aan zet

Claeys burgemeester tot eind dit jaar, daarna De Groef aan zet

In Machelen wordt Steve Claeys (N-VA) de nieuwe burgemeester. Toch tot eind dit jaar, want vanaf 2022 wordt hij opgevolgd door oud-burgemeester Jean-Pierre De Groef (Vooruit).

Nadat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers woensdag de onbestuurbaarheid van Machelen bevestigde, kwam er gisteren al coalitienieuws. Meerderheidspartij N-VA wisselt CD&V en Open VLD in voor het kartel sp.a/Spirit/Groen van oud-burgemeester Jean-Pierre De Groef. Over de mandaten moest nog gepraat worden, klonk het gisteren in het nieuws op RINGtv, maar intussen zijn er dus toch al beslissingen genomen.

Burgemeester
Huidig eerste schepen Steve Claeys neemt tot eind dit jaar de burgemeestersjerp over van waarnemend burgemeester Marc Grootjans (CD&V). “Hij kent de lopende dossiers als de beste en heeft Grootjans de voorbije periode ook een paar keer vervangen. Om de continuïteit te waarborgen leek ons dit de beste oplossing voor de gemeente,” licht De Groef toe die zich intussen zoveel mogelijk zal inwerken om vanaf januari opnieuw burgervader van zijn gemeente zijn.

Schepencollege
De schepenmandaten worden evenredig verdeeld binnen de nieuwe coalitie: twee voor N-VA en twee voor sp.a/Spirit/Groen. Wie welk schepenambt krijgt, is nog geen uitgemaakte zaak. Het door het interne gekibbel binnen CD&V weggestemde vijfde schepenambt is definitief verloren tot het einde van deze legislatuur.

Timing
Op 4 mei wordt de gemeenteraad bijeengeroepen om formeel akte te nemen van de onbestuurbaarheid en te stemmen voor de aanstelling van een nieuw college. Eind mei of begin juni kan dan de installatievergadering van de nieuwe meerderheid plaatsvinden.