Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De Block (Merchtem) krijgt superministerie

De Block (Merchtem) krijgt superministerie

Aan Vlaamse zijde zijn alle namen bekend van de ministers en staatssecretarissen en hun bevoegdheden.   Maggie De Block uit Merchtem krijgt de portefeuille van Volksgezondheid en Sociale Zaken.  

Nu het regeerakkoord rond is en ook de federale onderhandelaars van N-VA, CD&V, Open VLD en MR de zege kregen van hun partijen zijn intussen ook zo goed als namen bekend van de nieuwe ministers en de staatssecretarissen. 

Maggie De Block uit Merchtem, in de vorige legislatuur staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wordt geen vicepremier maar ze krijgt wel een superministerie.  Zo wordt De Block bevoegd voor Sociale Zaken en Volksgezondheid.  Twee portefeuilles die bovenaan haar verlanglijstje stonden.  

In de jongste peiling van VRT en Standaard is Maggie De Block trouwens opnieuw de populairste politicus van het land.  Met 53% doet ze het een stuk beter dan Kris Peeters (CD-V, 47%) en Bart De Wever (N-VA, 41%) 

De Block wordt in de Kamer opgevolgd Dirk Janssens uit Dilbeek.  Hij is momenteel gemeente- en provincieraadslid.  In de provincie zal Janssens opgevolgd worden door Dieudonné Horlait uit Halle.  Dinsdagmiddag zal Janssens de eed afleggen in het parlement.

Andere Vlaams-Brabanders in de regering Michel zijn Koen Geens (CD&V) uit Loonbeek (Huldenberg).  Hij wordt verrassend minister van Justitie.  En Theo Francken, de burgemeester van Lubbeek, krijgt de functie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Administratieve Vereenvoudiging. 

Morgen leggen de nieuwe ministers en staatssecretarissen de eed af bij de koning.   

In Merchtem werd bijzonder positief gereageerd op het nieuws dat Maggie De Block minister wordt van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Helen Bogaerts sprokkelde enkele reacties.  (Klik op foto)