Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Duizend stressballen vervangen gehaktballetjesworp

Duizend stressballen vervangen gehaktballetjesworp

Duizend stressballetjes vervangen in Merchtem de traditionele gehaktballetjesworp, beter gekend als de 'Aaten Ballekesworp' met de afsluiting van Merchtem-kermis. "Veel duurzamer", oordeelt het nieuwe Merchtemse bestuur.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt Merchtem kermis afgesloten met de fameuze 'Ballekesworp'. Oud-burgemeester Eddie De Block voerde het gebruik 18 jaar geleden bij het begin van zijn eerste legislatuur in. Vorige jaren werden er zo traditioneel 1.000 gehaktballetjes van op het balkon van het gemeentehuis in het publiek gegooid. Maar het nieuwe gemeentebestuur stopt met de traditie.

"Om verspilling van voedsel tegen te gaan opteert het gemeentebestuur voor een duurzaam alternatief in de vorm van een leuk verzamelitem. Dit jaar worden er 1.000 rode stressballen met het Merchtems logo en jaartal van het balkon geworpen. Hierdoor gaat er geen voedsel verloren en zal de Bogaerdstraat niet meer vol liggen met stukjes gehakt en aluminiumfolie na de worp", zegt bevoegd schepen Julie Asselman.

Op deze manier wil Merchtem zijn steentje bij voor het milieu en heel wat opkuiswerk besparen voor de Merchtemse werklieden. Tien stressballetjes worden speciaal gemerkt. Wie ze vangt, krijgt een prijs. "De hoofdwinnaar gaat naar huis met een 'Merchtemse shopperbon' ter waarde van 125 euro én een geschenkmand", gaat de schepen verder. "Daarnaast zijn er 9 lekkere verrassingsmanden", besluit Asselman.