Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Energiehuis 3Wplus waarschuwt voor frauduleuze mails over uitbetaling energiepremies

Energiehuis 3Wplus waarschuwt voor frauduleuze mails over uitbetaling energiepremies

Het Energiehuis 3Wplus vraagt inwoners van Halle-Vilvoorde om uit te kijken voor frauduleuze berichten over de uitbetaling van energiepremies. “We kregen al van een tiental mensen hierover een melding”, klinkt het.

In heel Vlaanderen circuleren er momenteel  e-mails waarin staat dat mensen in aanmerking komen voor energiepremie bij het Energiehuis in hun gemeente. Wie die premie wil ontvangen, moet enkel zijn of haar rekeningnummer bevestigen en enkele persoonlijke gegevens meedelen. Vanuit het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) wordt opgeroepen om hier absoluut niet op in te gaan. “Een officiële instantie zoals de Vlaamse overheid of een energiehuis zal nooit via e-mail, sms, of telefoon vragen naar een wachtwoord, bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens”, klinkt het.

Verschillende inwoners uit Halle-Vilvoorde kregen de voorbije dagen zo’n e-mail in hun inbox. “Wij werden hierover al door een tiental mensen gecontacteerd. Het is goed dat de mensen alert zijn”, vertelt Ine Renson, projectverantwoordelijke bij Energiehuis 3Wplus. “We roepen iedereen op om zeer aandachtig te zijn. Omdat de mailberichten goed opgesteld, kunnen ze betrouwbaar overkomen. De moeilijkheid is dat de phishing mails vanuit verschillende e-mailadressen worden gestuurd. We kunnen dus niet waarschuwen voor een bepaalde type van mailadres.”

In Meise en Dilbeek kregen verschillende inwoners valse e-mails toegestuurd, vaak gebeurde dat in naam van incassobureau Doma Incasso. Het bedrijf vraagt in de mail om binnen de twee weken een som van bijna 300 euro over te schrijven. Niet op ingaan is de boodschap, want het gaat om cybercriminelen. De betrokken gemeenten of Doma Incasso hebben met de valse mails niets te maken. Wie een vermoedelijk vals bericht heeft ontvangen, wordt gevraagd om die door te sturen naar verdacht@safeonweb.be