Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Enquête toont aan dat wonen in de Rand te duur is voor veel jonge mensen

Enquête toont aan dat wonen in de Rand te duur is voor veel jonge mensen

Vier gemeenten uit de Vlaamse Rand organiseerden een onderzoek bij jonge inwoners naar de vraag en het aanbod van betaalbare woningen in hun gemeente. Op die manier willen Zemst, Grimbergen, Kampenhout en Steenokkerzeel nagaan waar de noden liggen en wat zij kunnen doen.

Voor heel wat inwoners van de Vlaamse Rand, en specifiek voor jonge mensen, is het niet mogelijk om een woning te vinden omwille van de hoge vraagprijzen en het startkapitaal dat door de banken wordt gevraagd. Daarom verstuurden de vier gemeenten een enquête naar al hun 18- tot 30-jarige inwoners. 16 procent van hen reageerde op enquête.

De grootste hindernis die wordt aangegeven om in de eigen gemeente een woning te kunnen verwerven, blijkt de kostprijs te zijn. Daarna volgen woon-werkverkeer, het volgen van de partner naar een andere gemeente, sociale voorzieningen zoals horeca en sportinfrastructuur en tot slot ook de binding met een andere gemeente.

Uit de resultaten komt ook naar voren dat vele jongeren het financieel niet kunnen om alleen te gaan wonen. Gemiddeld 14,2 procent gaf aan dat ze maandelijks geholpen zouden worden bij het kopen of huren van een woning. 57 procent zou eenmalig geholpen worden.

De gemeenten zullen de resultaten van de enquête gebruiken om nieuwe oplossingen te vinden. Volgend jaar zullen er acties gekoppeld worden aan de bevindingen en ten laatste in 2023 zullen die acties worden uitgewerkt. Intussen roepen ze ook oudere inwoners die hun woning willen verkopen, omdat ze bijvoorbeeld naar een serviceflat verhuizen, op om voorrang te geven aan geïnteresseerde kopers die een band hebben met de Vlaamse Rand.

Foto: de bevoegde schepenen van Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst