Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Feest van de vergankelijkheid in Kasteel van Gaasbeek

 

Feest van de vergankelijkheid in Kasteel van Gaasbeek

Na een winterpauze van 4 maanden opende het Kasteel van Gaasbeek tijdens het paasweekeinde weer de deuren voor het grote publiek. Blikvanger is 'Vanity Fair', een nieuwe tentoonstelling die nog loopt tot 10 juni.

'Vanity Fair' is eigenlijk een dialoog tussen 2 kunstenaars die een bijzondere affiniteit met mekaar vertonen: de Westvlaming Thomas Lerooy en de 19e eeuwse, Waalse schilder, tekenaar en illustrator Félicien Rops. De tentoonstelling omvat tientallen tekeningen, etsen en één enkel schilderij.

Félicien Rops werd in 1833 geboren in Namen. HIj was een schilder en een begenadigd graficus. ZIjn werk is provocerend en choquerend. Het plaatst, vaak op karikaturale wijze, de dierlijke instincten van de mens centraal en het pakt vooral de burgerlijke moraal en de kerk genadeloos aan.Vele werken van Rops zijn satanisch en pornografisch getint. 

De naam van de tentoonstelling, Vanity Fair, is een verwijzing naar het Latijnse woord 'vanitas', wat leegheid en vergankelijkheid betekent. Het is ook een thema in de kunst waarbij ondermeer door schedels, kaarsen...de ijdelheid, de tijdelijkheid en de zinloosheid van het aardse wordt uitgebeeld. In die zin wordt in het Kasteel van Gaasbeek dezer dagen een kermis van de vergankelijkheid gehouden.

'Vanity Fair' loopt nog tot 10 juni.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.