Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Fraudedossier Gooik: Van Snick voor rechter, Doomst gaat vrijuit

Fraudedossier Gooik: Van Snick voor rechter, Doomst gaat vrijuit

De raadkamer van Brussel heeft Eric Van Snick doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Van Snick wordt ervan verdacht als gemeentesecretaris van Gooik enkele bedrijven bevoordeeld te hebben bij het toewijzen van gemeentecontracten. Voormalig burgemeester Michel Doomst wordt buiten vervolging gesteld.

In 2018 lichtte Audit Vlaanderen de gemeente Gooik door. Daarbij kwam aan het licht dat toenmalig gemeentesecretaris van Gooik Eric Van Snick een tijdlang wijn voor de gemeente kocht via een bedrijfje van zijn moeder. Volgens de doorlichting kregen ook sponsors van de volleybalclub waarin Van Snick actief was, een voorkeursbehandeling voor gemeentecontracten. Het dossier werd overgemaakt aan het parket van Halle-Vilvoorde, dat de zaak verder onderzocht. De gemeenteraad nam Eric Van Snick tijdelijk een deel van de wedde van de gemeentesecretaris af, maar benoemde hem later wel tot algemeen directeur van de Pajotse gemeente.

In april vorig jaar vroeg het parket van Halle-Vilvoorde om Van Snick te vervolgen en voor de correctionele rechtbank te brengen. De raadkamer volgt nu het parket. Omdat Michel Doomst de gemeentecontracten ondertekende, wou het parket ook hem vervolgen. Maar de raadkamer heeft de voormalige burgemeester van Gooik buiten vervolging gesteld. Hij gaat dus vrijuit. Op belangenvermenging en gesjoemel met gemeentecontracten staat een maximum gevangenisstraf van vijf jaar.