Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Fruittelers in de problemen door hittegolf: "Helft van de oogst vernield"

Fruittelers in de problemen door hittegolf: "Helft van de oogst vernield"

Het is vandaag de derde opeenvolgende dag dat het kwik tot ver boven de 30 graden stijgt. Dat is geen goed nieuws voor de fruittelers. Door de zonnestralen verbrandt het fruit. In de boomgaard van D'Haemer in Pepingen is 50 procent van de oogst vernield.

Door de brandplekken op de appelen en peren kan het fruit niet meer verkocht worden, waardoor fruittelers heel wat verlies lijden. "Het is precies alsof je de appel op de kookplaat zou laten liggen. Aan één zijde zijn ze hard verbrand door de zonnestralen. Vanbinnen zijn ze kapot, waardoor we er eigenlijk niets meer mee kunnen doen. Dus ookal is het geen eetappel niet meer, ze kunnen niet meer verwerkt worden in appelmoes, appelsappen en dergelijke. Heel wat appelen zijn volledig verloren", zegt Tom D'Haemer.

De zonnebrand wordt zo stilaan een jaarlijks terugkerend feit. Ook in 2019 kampten heel wat fruittelers met schade. In onze regio ging toen in sommige boomgaarden tot 90% van de oogst verloren. Het KMI bestempelde de hittegolf van vorige zomer als uitzonderlijk. De schade aan de fruitgewassen werd daardoor erkend als landbouwramp. De Vlaamse regering trok 20,7 miljoen uit om de opgelopen schade te vergoeden.