Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemor over gemeenten die tussen Rand- en Denderfonds vallen

Gemor over gemeenten die tussen Rand- en Denderfonds vallen

De gemeente Liedekerke is boos, omdat het van de Vlaamse overheid geen extra middelen krijgt om de verstedelijkingsdruk aan te pakken. Een heleboel buurgemeenten krijgen daar wel extra middelen voor vanuit het Vlaamse Randfonds of het nieuwe Denderfonds. Burgemeester Steven Van Linthout (CD&V Plus) spreekt van 'een schande'. Ook Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) begrijpt niet waarom slechts vier gemeenten uit de Denderstreek aanspraak kunnen maken op extra centen. "Er is een blinde vlek tussen beide regio's," klinkt het.

In het nieuwe regeerakkoord van de Vlaamse regering staat dat er een Denderfonds wordt opgericht, om gemeenten die voor verstedelijkingsuitdagingen te staan, te helpen. Voorlopig zijn slechts vier gemeenten uit de Denderstreek hierin opgenomen: Denderleeuw, Ninove, Geraardsbergen en Zottegem. "Ik kan begrijpen dat de Vlaamse regering in het kader van het Denderfonds extra middelen overheeft voor Denderleeuw en Ninove, maar ik vraag me af welke criteria daarvoor zijn gehanteerd en waarom Liedekerke uit de boot valt,” aldus burgemeester Van Linthout. Hij begrijpt ook niet waarom Geraardsbergen en Zottegem ook extra middelen krijgen. De burgervader tekent protest aan bij de Vlaamse overheid en vraagt meer uitleg.

Segers
In de commissie Vlaamse Rand van het Vlaams parlement bond parlementslid Katia Segers als eerste de kat de bel aan. Zij vroeg meer uitleg over de criteria om opgenomen te worden in het Rand- of Denderfonds. Volgens haar vallen heel wat gemeenten, zoals Liedekerke, tussen twee stoelen, terwijl die ook te maken hebben met verstedelijking “Kijk naar het aantal leefloners, het percentage van kinderen die in armoede leven en het aantal burgers van niet-EU-origine. Als je al die cijfers samen neemt, zie je dat Liedekerke absoluut thuis hoort in het rijtje met Ninove en met Denderleeuw,” legt Segers uit aan RINGtv. Ze begrijpt ook niet dat Zottegem wel is opgenomen in het Denderfonds. “Daar is de problematiek bijlange niet zo groot. Maar ja, de nieuwe Vlaamse minister van Financiën (Mathias Diependaele van N-VA) is van Zottegem,” vervolgt ze.

De strijd tegen de verstedelijking wordt op die manier een strijd met ongelijke wapens, vindt Segers. “Het Denderfonds omvat 4 miljoen euro voor vier gemeenten. Dat is ongelooflijk veel geld, zeker als je weet dat er voor de 19 randgemeenten zo’n 200.000 euro is.”

Volgens Segers zit de oplossing in het creëren van één grote centrumregio die de brede Rand rond Brussel samenbrengt.

Ternat
In Ternat, dat net zoals Liedekerke, maar ook Affligem, Haaltert, Lennik en Roosdaal buiten de prijzen valt, wordt meer behoedzaam gereageerd. "Ik ben in de eerste plaats blij met het 1 miljoen euro dat de Vlaamse regering Ternat extra geeft voor het nemen van beschermingsmaatregelen ten aanzien van de open ruimte. We kunnen natuurlijk altijd dromen van meer, maar laat ons zien wat kan en niet kan," aldus burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V en Volks).