Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grimbergse Kato wint Ensor voor Beste Kortfilm

Grimbergse Kato wint Ensor voor Beste Kortfilm

De 25-jarige regisseuse Kato De Boeck uit Beigem heeft op het Filmfestival van Oostende de Ensor gekregen voor Beste Vlaamse Kortfilm. Ze wint de prijs met ‘Provence’, haar afstudeerproject als master Audiovisuele Kunsten: Film & Regie aan het RITCS in Brussel.

De Boeck, die tegenwoordig in Brussel woont, oogst al heel wat lof voor haar kortfilm. De Ensor die ze ontving is al de dertiende prijs die ze wint met ‘Provence.’ Eerder kaapte ze al de publieksprijs weg tijdens Film Fest Gent en won vier prijzen op het Kortfilmfestival in Leuven. Ze werd ook bekroond op internationale festivals in Kiev en Zlín.

De kortfilm heeft dus een indrukwekkend parcours afgelegd. Zo werd ‘Provence’ ook uit meer dan 4.000 inzendingen geselecteerd voor het prestigieuze Palm Springs Shortfest-festival in de Verenigde Staten. De film vertelt het relaas van een ingrijpende gebeurtenis tijdens één van Kato’s zomervakanties in haar kindertijd.

Daniel Lambo uit Kapelle-op-den-Bos won dan weer de Ensor voor Beste Documentaire met Ademloos. Daarin onderzoekt Lambo hoe de dodelijke stof asbest zo lang kon geproduceerd worden in het westen en nog altijd geproduceerd wordt in ontwikkelingslanden. Een onderwerp dat kort aanleunt bij de leefwereld van Lambo. Zijn vader was namelijk zelf arbeider bij Eternit in Kapelle-op-den-Bos.

Foto: Facebook Provence