Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grote ruilverkaveling Gooik vernietigd door Raad van State

Grote ruilverkaveling Gooik vernietigd door Raad van State

De grootste ruilverkaveling van Vlaanderen, in Gooik, komt er dan toch niet. De Raad van State heeft zopas het eerdere besluit van oud-Vlaams minister van Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel vernietigd. Vzw Natuurpunt en enkele boeren halen zo hun slag thuis, want zij waren naar de Raad van State gestapt om de geplande ruilverkaveling ongedaan te maken.

 

Maar liefst 7.500 percelen, goed voor zo'n 3.000 hectare grond, zou de ruilverkaveling in Gooik tellen. Bij zo'n ruilverkaveling is het de bedoeling bestaande percelen te herverdelen onder de eigenaars, om de open ruimte te verbeteren en optimaal te beschermen. Maar Natuurpunt en enkele boeren trokken naar de Raad van State, omdat er volgens hen te weinig alternatieven werden onderzocht en er wel degelijk een negatieve impact zou zijn op de natuur en het beschermde landschap.

 De Raad van State geeft hen nu gelijk en vernietigt het besluit. Het rechtscollege is niet overtuigd van het wetenschappelijk nut van de ruilverkaveling en het bijhorende stikstofrapport.