Meedoen aan een klimaatmars en niet spijbelen. Dat kan in Halle. Basisschool De Leerboom, de Middenschool en het Atheneum organiseren gewoon hun eigen klimaatmars. De kinderen weten duidelijk goed waarom ze meedoen.

“Ik vind dat niet normaal dat de aarde zo warm is. We moeten allemaal strijden tegen het klimaat en het terug goed maken,” zegt een leerling. “Er is een strenger beleid nodig rond klimaat, bijvoorbeeld meer vuilbakken en vuilbakken waar je kan sorteren, betere fietspaden want dat gaat de drempel verlagen dat mensen met de fiets naar school komen en ook natuurlijk bussen.”

De scholen lieten de leerlingen vrij in hun keuze om deel te nemen aan de klimaatmars. Niet iedereen deed dat. “Ik vind dat ik zelf niet genoeg doe voor het klimaat, dus ik heb geen reden om de mars mee te doen,” vertelt een leerling voor de camera.

Ook Alsembergse scholen houden klimaatmars
Naast de Halse hielden ook alle Alsembergse scholen hun klimaatmars. Zo'n 700 kinderen stapten vandaag richting domein Rondenbos om extra aandacht te vragen voor het klimaat. "We willen de Dikketruiendag extra in de kijker zetten. Al een hele week hebben de leerlingen acties ondernomen. Wie steeds de deur sloot, inheems fruit meebracht of de fiets nam in plaats van de auto verdiende een stempel. Vandaag werd ook nog een vegetarische dag gehouden op school," directeur van het Sint-Victorinstituut Dennis Bultereys.