Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Hier zijn geen taalproblemen, Homans creëert ze"

"Hier zijn geen taalproblemen, Homans creëert ze"

In Sint-Genesius-Rode beraadt het schepencollege zich donderdag over eventuele juridische stappen tegen de beslissing van Vlaams minister Homans om Pierre Rolin (IC-GB) niet te benoemen tot burgemeester. "We wachten het ministerieel besluit af om te zien wat haar precieze motivatie is", aldus Rolin die zegt "zeer teleurgesteld te zijn over het feit dat de minister dit via de media bekendmaakt zonder eerst de betrokken gemeentebesturen te informeren".

Wat het versturen van de oproepingsbrieven voor gemeenteraadsverkiezingen betreft zegt Rolin "niets anders te gedaan hebben dat arresten van de Raad van State correct toegepast". "De Raad zegt dat Franstaligen maar één keer om de vier jaar moeten aangeven dat ze overheidsdocumenten in hun taal moeten ontvangen. Op basis daarvan hebben wij enkele jaren geleden Franstaligen de kans gegeven zich hiervoor te laten registreren. In Sint-Genesius-Rode heeft meer dan 8.000 personen of de overgrote meerderheid van Franstaligen dit gedaan. Wij hebben niets anders gedaan dan hen een Franstalige kiesbrief gestuurd", aldus Rolin.

Als gevolg van de beslissing van Homans blijft Pierre Rolin in uitvoering van een gemeenteraadsbeslissing tijdens de installatie van de gemeenteraad begin dit jaar weliswaar aan als 'aangewezen burgemeester'. Door zijn niet-benoeming als burgemeester kan Sint-Genesius-Rode net als andere faciliteitengemeenten in dit geval om die reden echter geen bijkomende schepen benoemen. Rolin betreurt dit "want zulks komt de efficiëntie van het bestuur in onze gemeente niet ten goede".

Donderdag buigt het schepencollege van Rode zich over mogelijke juridische stappen. Ook in Wezembeek-Oppem wordt een beroep bij de Raad van State overwogen.

Drogenbos: “Homans creëert taalproblemen”

In Drogenbos reageert Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB) bijzonder teleurgesteld op de beslissing van Homans om hem niet te benoemen als burgemeester. "Drogenbos is al altijd een voorbeeld geweest op vlak van toepassing van de taalwetgeving. Ik ben 12 jaar burgemeester geweest, heb nooit een gele kaart gehad en nu meteen een rode. Ik vind dat niet kunnen", aldus Calmeyn.

Calmeyn benadrukt dat Drogenbos samen met vier andere faciliteitengemeenten, Kraainem incluis, bij het versturen van de oproepingsbrieven niets anders gedaan heeft dan de arresten van de Raad van State gerespecteerd. "We zullen hierover met de andere faciliteitengemeenten overleggen, maar ik vermoed dat we allemaal samen beroep zullen aantekenen bij de Raad van State".

"Als je rekening houdt met deze feiten is deze niet-benoeming een heel zware beslissing. In Drogenbos zijn er geen taalproblemen tussen de inwoners. Het is Vlaams minister Liesbeth Homans die ze creëert. We zijn de dupe van politieke spelletjes die gespeeld worden in het licht van de komende parlementsverkiezingen", aldus Calmeyn.