Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Homans controleert taalgebruik in faciliteitengemeenten

Homans controleert taalgebruik in faciliteitengemeenten

Een Vlaamse ambtenaar gaat de gemeenteraden bijwonen in de faciliteitengemeenten. Met die maatregel wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans erover waken dat de taalwetgeving correct wordt toegepast in de faciliteitengemeenten.  Dat schrijft De Standaard.  

Ook een Franstalige meerderheid in een faciliteitengemeente moet het Nederlands gebruiken in alle bestuurshandelingen en tijdens de zittingen van de gemeenteraad.  Om ervoor te zorgen dat de taalwetgeving correct wordt nageleefd wil Homans dat de vergaderingen in de faciliteitengemeenten worden bijgewoond door een ambtenaar van het Agentschap Binnenlands Bestuur.  De ambtenaar moet vervolgens verslag uitbrengen bij de provinciegouverneur en bij minister Homans.  Dat staat te lezen in de beleidsnota van Vlaams viceminister-president Homans. 

“De maatregel is een manier om tijd en geld te besparen”, zegt Homans in De Standaard.  Nu komen de taalklachten meestal achteraf.  Nadien volgt een onderzoek maar dat kost volgens de minister teveel tijd en geld.