Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Inwoners Herne en Bever ten strijde tegen windmolens

Inwoners Herne en Bever ten strijde tegen windmolens

Inwoners van Herne en Bever trekken ten strijde tegen vier windmolens die Eoly wil bouwen in Opzullik, op de grens van Vlaams-Brabant met Henegouwen. De inwoners hebben zich daarom verenigd in Respect Burgerplatform. In de zomer van 2017 schrapte Eoly al de bouw van drie windmolens zo'n tien kilometer verderop na protest.

Woensdag maakte Eoly, een dochteronderneming van Colruyt, de plannen bekend om vier windmolens te bouwen langs de E429 in Opzullik. Die zouden ingepland worden op enkele honderden meters van de gemeentegrenzen van Bever en Herne. Dat is tegen de zin van de buurtbewoners, die de locatie ongepast vinden. Zij vrezen onder meer geluidsoverlast, slagschaduw en de daar bijhorende mogelijke gezondheidsproblemen. De buurt heeft zich intussen verenigd in Respect Burgerplatform. 

Twee jaar geleden wilde Eoly ook al drie windmolens op de Heyselvlakte in Sint-Pieters-Kapelle bouwen, zo'n tien kilometer verderop. Dat plan schrapte het bedrijf toen na aanhoudend protest van buurtbewoners en de gemeenten Herne en Edingen. Nu liggen de kaarten anders, want volgens Respect Burgerplatform zou Opzullik niet weigerachtig staan tegenover de windmolens. De gemeente zou er volgens Het Laatste Nieuws jaarlijks meer dan 70.000 euro aan verdienen. 

Respect Burgerplatform wil daarom dat zoveel mogelijk mensen een aanvraag indienen voor een impactstudie. Daarnaast vraagt het ook de steun van de lokale en hogere overheden. Niet zonder resultaat. Bever is resoluut tegen de windmolens en belooft de buurt te helpen waar het kan. Ook Herne zat al samen met z’n inwoners.