Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kapelle-op-den-Bos pakt asbest in stationsomgeving aan

Kapelle-op-den-Bos pakt asbest in stationsomgeving aan

Kapelle-op-den-Bos start eind februari met het eerste grote gemeentelijk asbestsaneringsproject. Daarbij wordt de Spoorwegstraat en de stationsomgeving vlakbij volledig aangepakt. De sanering en herinrichting kost ruim 1,2 miljoen euro.

De werken beginnen eind februari op de parking van Eternit aan de Spoorwegstraat. Nadien volgt de straat zelf. “De hele straat, die onder het asfalt vol asbest steekt, wordt tot een diepte van 80 cm afgegraven om zo veel mogelijk asbest mee te nemen. De werken staan constant onder toezicht van een bodemdeskundige die ook de lucht meet. Bij afwijkende waarden worden de werken meteen stilgelegd", zegt schepen van Mobiliteit Hilde De Keersmaeker (N-VA).

Overschotten of afbraakmateriaal van de Eternit-fabriek werden in Kapelle-op-den-Bos tussen de jaren '50 en '80 gebruikt bij de aanleg van straten en opritten. De voorbije jaren maakte OVAM al heel wat privéterreinen asbestvrij. Dit wordt het eerste grote gemeentelijke project. Na de werken krijgt de Spoorwegstraat een gescheiden rioleringsstelsel en nieuw wegdek. Er wordt ook aan een betere mobiliteit voor de zwakke weggebruiker gewerkt.

“De onmiddellijke stationsomgeving wordt ook verkeersveiliger. Zeker de tunnel onder de spoorweg wordt door jongeren heel frequent gebruikt om naar school te rijden. De inrit wordt verder verschoven van de tunnel, zodat het autoverkeer meer zicht heeft op de fietsers die er in- en uitrijden. Daarnaast komt er ook een nieuwe fietsinfrastructuur met overdekte fietsenstallingen, stallingen voor bakfietsen en kluisjes om batterijen van elektrische fietsen in op te bergen", besluit schepen Ilse Rymenants (Groen).

Als alles volgens plan verloopt, duren de werken tot en met 1 september 2020. Op donderdag 30 januari is er een bewonersvergadering in het gemeentehuis. Het is de bedoeling van Kapelle-op-den-Bos om de gemeente op termijn zo asbestvrij mogelijk te maken.