Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kapelle-op-den-Bos wil monument voor slachtoffers asbest

Kapelle-op-den-Bos wil monument voor slachtoffers asbest

In Kapelle-op-den-Bos komt een monument om de slachtoffers van asbest te eren. De gemeente voorziet in haar meerjarenplanning een budget van 30.000 euro. Er wordt een kunstwedstrijd uitgeschreven en over 2 jaar moet het monument een feit zijn. Het staat nog niet vast waar in Kapelle-op-den-Bos het monument zal komen.

Volgens burgemeester Renaat Huysmans zou de heringerichte Markt een ideale locatie voor het monument zijn, maar dat idee moet nog verder worden uitgewerkt. "Dat het monument er komt, staat wel vast", zegt Huysmans.

Bij de vzw ABEVA, dat opkomt voor de slachtoffers van asbest, is de tevredenheid groot. Voorzitter Eric Jonckheere verloor zijn vader en moeder en 2 van zijn 5 broers aan de gevolgen van longvlieskanker, een ziekte die veroorzaakt wordt door asbest. "In Frankrijk en Italië zijn al monumenten opgericht om de asbestslachtoffers te herdenken. Maar in Kapelle-op-den-Bos, het ground-zero van het asbest, is dat nog steeds niet het geval", zegt Jonckheere.

Ook bij de vzw Da's Best, opgericht voor bewustwording en preventie rond de asbestproblematiek, reageert men opgelucht. De vzw wil ook zoveel mogelijk plaatsen asbestvrij maken. "Zeer goed nieuws", zegt Tinneke Van Sande van de vzw. "De asbestproblematiek moet blijvend aandacht krijgen."

De oprichting van het monument is één van de actiepunten van het gemeentebestuur van Kapelle-op-den-Bos rond asbest in de gemeente. Zo staan er ook nog verschillende saneringen van asbest op het programma.