Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Leuvense salafist ook in Zaventem actief, moskee ontkent

Leuvense salafist ook in Zaventem actief, moskee ontkent

De Leuvense hulpimam A.W. die de moskee Al Ihsaan in opspraak heeft gebracht, zou dan toch niet actief geweest zijn in de Othman moskee in Zaventem. Vanochtend beweerde De Standaard het tegendeel, maar ook de moskee zelf ontkent. "We kennen de man, maar hij is nooit actief geweest in de moskee", zegt de woordvoerder van de moskee.

Volgens Staatsveiligheid is de man verantwoordelijk voor 'een salafistische invloed' binnen de Leuvense moskee en hebben zijn lezingen 'het potentieel om extremisme te verspreiden.' Volgens De Standaard werd de man voorgedragen als moslimleerkracht in Zaventem, maar heeft de Moslimexecutieve die aanstelling geweigerd op basis van het rapport van Staatsveiligheid. Ook de moskee zelf ontkent dat de man actief was.

"Het klopt niet dat de man hier lesgever is of is geweest. We weten enkel dat de man met zijn gezin in Zaventem woont en weten om wie het gaat, maar meer ook niet", vertelt een woordvoerder van de moskee aan RINGtv. Eind 2017 werd de hulpimam geschorst door de Moslimexecutieve wegens ontoelaatbare uitspraken over het slaan van vrouwen. Eind 2018 ging de man opnieuw aan de slag in de Leuvense moskee. Omdat er volgens toenmalig minister Homans salafistisch onderwijs zou worden gegeven, dreigde ze om de erkenning van de moskee in te trekken.

Volgens De Standaard gaat het om niet-erkende moskeeën, waardoor de Vlaamse overheid machteloos staat. Lorin Parys (N-VA) grijpt het rapport van de Staatsveiligheid aan om versneld werk te maken van het onderdeel bestuurlijke handhaving dat in het Vlaamse regeerakkoord staat. Dan hebben burgemeesters een wapen in handen om een pand waar salafisme gepreekt wordt, te sluiten.