Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Linkebeek duidt andermaal Thiéry aan als waarnemend burgemeester

Linkebeek duidt andermaal Thiéry aan als waarnemend burgemeester

De gemeenteraad van Linkebeek heeft gisteravond opnieuw Thiéry aangeduid als waarnemend burgemeester. De faciliteitengemeente vindt naar eigen zeggen binnen de meerderheid geen geschikte kandidaat voor een effectieve voordracht. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigerde Thiéry al twee keer te benoemen tot burgemeester omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen oproepingsbrieven in het Frans liet versturen. Telkens ging Thiéry tevergeefs in beroep bij de Raad van State.

In februari werd opnieuw Thiéry voorgedragen omdat de gemeenteraad naar eigen zeggen door tijdsgebrek geen nieuwe kandidaat had gevonden. Omdat de faciliteitengemeente bleef talmen, maande gouverneur De Witte eind vorige week in een brief Linkebeek aan om werk te maken van een nieuwe burgemeestervoordracht. Maar tijdens de gemeenteraad gisteravond werd andermaal Thiéry aangesteld als waarnemend burgemeester. 

Hij is naar eigen zeggen de enige beschikbare kandidaat binnen de meerderheid. "We hebben over deze voordracht een geheime stemming georganiseerd waarin vooraf iedereen zich kon kandidaat stellen. Alle 13 leden van de Lijst van de Burgemeester hebben voor mij gestemd. Enkel de 2 oppositieleden van Prolink deden dat niet. Het is dus duidelijk dat niemand van mijn fractie mijn plaats wil innemen. Dat zou ook zeer moeilijk zijn gezien de grote meerderheid van de bevolking bij de jongste verkiezingen voor mij gestemd heeft. We zullen deze beslissing aan de gouverneur overmaken en afwachten wat hij zal ondernemen", aldus Thiéry.

Volgens de huidige wetgeving  mag een afgewezen kandidaat echter niet opnieuw voorgedragen worden. Daarom had de Vlaamse oppositie van Prolink voorgesteld om schepen Yves Ghequiere voor te dragen. Maar die kreeg dus enkel de stemmen van Prolink. Volgens Rik Otten getuigt de beslissing van de meerderheid niet van veel moed, maar van koppigheid en opportunisme. Bevoegd minister Homans wil voorlopig niet reageren.