Machelen gaat met schepen minder door, ambt Rombauts wordt niet ingevuld

maa 4 jan 2021

De gemeente Machelen gaat met een schepen minder door. De gemeenteraad heeft vanavond beslist om het mandaat van de ontslagnemende schepen Karina Rombauts (CD&V) niet opnieuw in te vullen. Partijgenoot en gemeenteraadslid Veysel Top, die normaal Rombauts zou opvolgen, wordt dus geen schepen. "Ik zit met heel wat vragen. Er wordt al maanden een machtsspelletje gespeeld", reageert een verbaasde ontslagnemende schepen Rombauts.

De politieke crisis in Machelen kent een nieuw hoofdstuk. De gemeenteraad besliste vanavond om het schepenambt van Rombauts niet opnieuw in te vullen. De gemeente Machelen werkt de huidige legislatuur daardoor af met vier in plaats van vijf schepenen. 21 gemeenteraadsleden stemden tegen de invulling van het mandaat. Slechts 4 gemeenteraadsleden stemden voor. Dat waren naast Karina Rombauts ook Veysel Top - die haar normaal zou opvolgen als schepen, Samia Benhomaid (CD&V) en Dina Ponticello (onafhankelijke).

"We moeten de gemeenteraadsbeslissing respecteren, net zoals we de beslissing van mevrouw Rombauts respecteren om zich terug te trekken en nog enkel als gemeenteraadslid verder te gaan", zegt burgemeester Marc Grootjans (CD&V). "Het betekent dat de bestuursploeg van Machelen verder werkt, maar met één schepen minder. Maar dat weerhoudt er ons niet van om verder te werken aan de realisatie van onze beleidsverklaring."

Karina Rombauts is verbaasd over de gang van zaken. "Het is vreemd dat mijn schepenambt met zware bevoegdheden niet ingevuld wordt en de gemeente met een schepen minder doorgaat. Ook bij de vele nee-stemmen uit de oppositie stel ik mij heel wat vragen", zegt Rombauts. "Achter de schermen zijn mensen al maanden bezig met een machtsspelletje. Ikzelf werd ook onder druk gezet om de eed niet af te leggen. Deed ik dat wel, dan kwam de Machelse meerderheid in het gedrang omdat bepaalde figuren dan als onafhankelijke zouden zetelen."

Marc Grootjans werd tijdens de gemeenteraad ook benoemd tot waarnemend burgemeester totdat hij de eed heeft afgelegd bij de provinciegouverneur. Steve Claeys (N-VA), Magda Geeroms (N-VA), Kris Jacobs (Open VLD) en Ingrid Deblock (CD&V) worden schepen.