Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Machelen weigert uitgestoken hand van Vilvoorde: “We hebben geen nood aan een fusie”

Machelen weigert uitgestoken hand van Vilvoorde: “We hebben geen nood aan een fusie”

Machelen heeft nu ook officieel ‘njet’ gezegd op het ballonnetje van burgemeester Hans Bonte (SP.A) om Vilvoorde en Machelen te laten fuseren. “We hebben momenteel geen nood aan een fusie en er is ook geen draagvlak voor”, zegt Marc Grootjans (CD&V).

Het voorstel van burgemeester Hans Bonte om een fusie tussen Vilvoorde en Machelen op zijn minst te onderzoeken, veroorzaakte de voorbije maand meteen voor de nodige deining. De man in de straat kantte zich veelal meteen tegen het idee. Het Machelse college nam tot op vandaag nog geen officieel standpunt in al was de teneur wel meteen ‘dat Machelen niet staat te springen’.

Dat wordt nu ook bevestigd door burgemeester Marc Grootjans (CD&V). Het Machelse college heeft Vilvoorde nu ook in een officieel bericht geantwoord. “Het komt er op neer dat we op eigen kracht verder kunnen en dat dat ons ook meer flexibiliteit geeft”, zegt Grootjans in een reactie. “We hebben momenteel geen nood aan een fusie en er is - zoals bewezen door de reacties - ook geen draagvlak voor.”

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) reikte Machelen de hand naar aanleiding van het nieuw plan dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) klaar heeft om fusies tussen gemeenten te stimuleren. Vilvoorde en Machelen zijn volgens Bonte logische partners als het op een fusie aankomt omdat volgens hem  beide gemeenten gelijkaardige uitdagingen hebben. Bovendien zou een fusie 30 miljoen euro opleveren. Een logische erkenning als centrumstad zou nog meer geld in het laatje brengen.

Bonte reageert ontgoocheld op de Machelse afwijzing. “Ik vind het merkwaardig dat Machelen de oefening zelfs niet wil doen of niet samen wil doen, daar waar we op andre vlakken jaar in jaar uit samenwerken", aldus Bonte. "We hebben beiden de nodige ondersteuning van de Vlaamse overheid om onze uitdagingen te realiseren, maar vandaag krijgen we veel te weinig ondersteuning. Ik kan niet anders dan respect opbrengen voor het standpunt van onze buurgemeente. Ik vrees wel dat Vlaanderen op deze manier haar fusiedoelstellingen fors zal moeten bijsturen.”