Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Maquette gevangenis Haren vernield

Maquette gevangenis Haren vernield

Het protest tegen de megagevangenis in Haren lijkt nu helemaal te ontsporen. Na verschillende vandalenstreken en bedreigingen aan betrokkenen, hebben onbekenden nu ook ingebroken in de kantoren van de Regie der Gebouwen. Ze hebben er de maquette van de gevangenis vernield.

Woensdag zouden 15 tot 20 personen ingebroken hebben in de kantoren van Regie der Gebouwen, dat meldt de VRT. Ze hebben er de maquetten van de nieuwe gevangenis in Haren helemaal vernield en spandoeken achtergelaten. 

Het protest tegen de komst van de megagevangenis is al even aan het ontsporen. ER waren al vandalenstreken en bedreigingen tegen al wie op de één of andere manier betrokken is bij het project. Het federaal parket is daarom al een onderzoek gestart tegen onbekenden.  (lees ook: Federaal parket opent onderzoek naar tegenstanders gevangenis Haren)

Tegenstanders van de gevangenis bekritiseren vooral de omvang en de locatie. De nieuwbouw moet plaats bieden voor maar liefst 1200 gedetineerden en ligt ver van het Justitiepaleid op een achaarse open ruimte. Het terrein wordt al maanden bezet door een protestgroep, maar die distantieert zich wel openlijk van de vandalenstreken en de bedreigingen. 

De stad Brussel brengt over ongeveer twee weken een advies uit. Daarna buigt de ovelegcommissie zich daarover en vervolgens moet het Brussels Gewest beslissen of de gevangenis al dan geen vergunning krijgt.