Marketing- en communicatiestrateeg Jan Callebaut (66) overleden

don 1 sep 2022

Gisteren is in het ziekenhuis van Aalst Jan Callebaut overleden. De Affligemnaar was jarenlang adviseur van heel wat politici en bedrijven en ook erg betrokken bij het verenigingsleven van Teralfene.

 

Jan Callebaut lag al een tijdje in het ziekenhuis. Een hartstilstand werd hem daar gisteren op 66-jarige leeftijd fataal. Nationaal is Callebaut vooral bekend als communicatie- en marketingstrateeg. De Affligemnaar was onder meer de man die Yves Leterme in 2007 mee aan het premierschap hielp.V olgens politiek analist Rik Van Cauwelaert uit Roosdaal verliezen we met Jan Callebaut een briljante man. "Hij was een meester in het analyseren van politieke peilingen en in de vergelijking ervan. Hij was een briljant strateeg en ook een man bij wie je echt om raad kon vragen. Het is een belangrijke raadgever die wegvalt."

Naast politici van verschillende partijen adviseerde Callebaut ook de grootste multinationals. Toch bleef hij bijzonder gehecht aan zijn streek. "Hij was een man die bijvoorbeeld nauw contact hield met de streek. Hij ging regelmatig in gesprek met ondernemers van hier, mensen uit de culturele wereld en uit de sociale wereld. Hij stond daar helemaal achter en volgde dat van heel nabij. Ik denk dat dat hem zo sterk maakte." Callebaut stond ook aan de wieg van marktonderzoeksbureau Censydiam, dat hij in 2003 verkocht. Later bleef hij actief in die sector via Callebaut&Co, Callebaut Collective en WHY5Research.

De Affligemnaar was ook overtuigd van de belangrijke rol die regionale televisie heeft. Zo benadrukte hij steeds opnieuw het belang van RINGtv voor de Vlaamse Rand. Onze regionale zender kon ook altijd op hem rekenen. "Jan Callebaut was al bij RINGtv betrokken nog voor we aan het uitzenden waren", vertelt Dirk De Weert, voorzitter van de raad van bestuur van RINGtv. "Hij zat in de jury van het eerste examen waar we journalisten mee hebben aangeworven. In de loop der jaren heeft hij ons ook met raad en daad bijgestaan. Door zijn kennis van het consumentengedrag en door de vele onderzoeken die hij heeft gedaan, zowel voor de VRT als voor andere mediagroepen had hij bijzonder veel inzichten over hoe de media werken en heeft hij ons telkens geholpen als we met RINGtv met vragen zaten in dat verband." 

Met Jan Callebaut verliest ook Affligem een belangrijke figuur. Denk maar aan de Nacht van Affligem, het kunstproject 'Goede Geburen' en de anti-armoedeorganisatie Innocenti waar Callebaut nauw bij betrokken was. Hij was ook tien jaar lang voorzitter van voetbalclub De Leeuwkens Teralfene. "Hij heeft de club op het meest kritieke punt, toen de infrastructuur aan vernieuwing toe was, helemaal op punt gezet", zegt huidig voorzitter Krishan Maudgal. "De spelers die hier dagelijks trainen kunnen zich onmogelijk voorstellen hoe het toen was en het er vandaag nog altijd uitziet. Dat hebben we integraal te danken aan Jan."

Bij de Affligemse voetbalclub laat Callebaut een onuitwisbare indruk na. "Naast een goede vriend en klankbord is het iemand die de gave bezat om mensen hun oogkleppen te openen, zaken vanuit een ander perspectief te zien en zo tot andere oplossingen of inzichten te komen", vindt Maudgal. "Er zijn heel veel mensen die het vandaag en de komende dagen heel moeilijk gaan krijgen."