Moord in Strombeekse pizzeria legt drugsnetwerk bloot

zon 8 mei 2022

Het parket van Halle-Vilvoorde wil twaalf mensen voor de rechter brengen in een dossier rond internationale smokkel van cocaïne vanuit Grimbergen. De zaak kwam twee jaar geleden aan het licht na de moord in een pizzeria in Strombeek-Bever. De moord bleek een afrekening in het drugsmilieu te zijn.

In april 2020 werd in het centrum van Strombeek-Bever een 42-jarige uitbater van een pizzeria doodgeschoten. De schutter sloeg op de vlucht, maar kort daarna kon een verdachte worden opgepakt in Merchtem. De man zou eerst een voertuig waarin het moordwapen lag in brand hebben gestoken, waarna hij er vandoor ging op een plooifiets. Het gaat om een 35-jarige Albanees, die nog altijd in voorlopige hechtenis zit.

Al snel bleek de moord gelinkt aan het drugsmilieu. Speurders voerden huiszoekingen uit in Brussel, Antwerpen en Italië. Daarbij werd een drugsnetwerk blootgelegd dat vanuit Grimbergen cocaïne invoerde naar ons land. Het parket wil nu twaalf personen voor de rechter brengen. Het gaat om mensen van Albanese en Bulgaarse nationaliteit.

“De cocaïne werd vanuit Nederland ingevoerd, in België versneden en vervolgens uitgevoerd naar Italië door gebruik te maken van een voertuig met een verborgen compartiment. Het geld dat betaald werd voor de cocaïne werd in hetzelfde compartiment opnieuw vervoerd van Italië naar België. Het gaat om minstens 84 kilogram cocaïne”, zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket van Halle-Vilvoorde. 

De zaak kwam deze week voor de raadkamer met het oog op de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank, maar de verdediging legde twee verzoekschriften tot bijkomend onderzoek neer. Het dossier verhuist nu opnieuw naar de onderzoeksrechter, die moet beslissen of de bijkomende onderzoeksdaden moeten worden uitgevoerd.