Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Natuurpunt woest op gemeente na vernielingen

Natuurpunt woest op gemeente na vernielingen

De vrijwilligers van Natuurpunt in Merchtem zijn op z’n zachtst gezegd ontstemd over het snoeiwerk langs de veldbanen dat gebeurde in opdracht van de gemeente. "Precies of is hier is een bom gevallen", zegt Michel De Keersmaeker van Natuurpunt.

Het snoeiwerk in opdracht van de gemeente in houtkanten langs veldbanen is zodanig grondig uitgevoerd dat hele bomen- en struikenrijen vernield werden. Het berm- en maaibeheer van de gemeente is zacht gezegd lichtelijk ontspoord. Onder andere in de Dooren in het veld is een hele bomen- en haagkantrij van 250 meter lang kapot 'geklepeld'. Vrijwilligers van Natuurpunt trekken aan de alarmbel. Onder andere Michel De Keersmaeker (70) die al meer dan 40 jaar actief is voor het behoud van de natuur in Merchtem en omgeving en ook zeer begaan is met de uilenpopulatie, is er helemaal kapot van. "Zijn ze nu helemaal zot geworden?", fulmineert De Keersmaeker. "Dit heb ik in mijn leven nog niet gezien. Op het stuk van de ruilverkaveling aan de Dooren, dat eigendom is van de gemeente, hebben ze gewoon met een klepelmaaier op een tractor de bomen- en haagkantrij naast de beek stukgeslagen. De schade aan de natuur is groot. Door zo te maaien, zijn ook kerselaars en hazelaars die tussen die haagkant staan, gewoon vernield."

De gemeente riep eerder in dat er 'omwille van de zichtbaarheid' op kruispunten en veldwegen een fors bermbeheer wordt gevoerd. De Keersmaeker: "Onzin. Dat ze aan kruispunten beplanting inkorten, akkoord. Maar wat nu gebeurde, is onaanvaardbaar. Zijn ze niet beschaamd? Wij leggen en planten met vele vrijwilligers houtkanten en bomen aan voor een groene gemeente en zij hakselen het gewoon kapot", besluit De Keersmaeker boos.     Burgemeester Maarten Mast (1785, Onafh.), die ook de bevoegdheid 'Natuur' heeft, is gisteren op de hoogte gesteld van de natuurschade. Mast: "Dit is inderdaad echt geen zicht en kan niet door de beugel. Het is niet de bedoeling dat vrijwilligers bomen planten en dat die dan worden verklepeld. Voor alle duidelijkheid: het maaiwerk gebeurde in onderaanneming en niet door onze mensen, maar ik bevestig dat het zo niet meer mag gebeuren. We gaan zo snel mogelijk samenzitten met Natuurpunt en de diensten om dit te voorkomen."