Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Neergeschoten inbreker in Hoeilaart krijgt zelf 2 jaar cel

Neergeschoten inbreker in Hoeilaart krijgt zelf 2 jaar cel

Een inbreker die in november 2021 werd neergeschoten nadat hij was binnengedrongen in een woning in Hoeilaart, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 2 jaar cel. De bewoner die het vuur had geopend werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel.

 

De feiten speelden zich midden november 2021 af in de Leopold I-laan in Hoeilaart. Een man die er was gaan wandelen met zijn hond, merkte bij zijn thuiskomst dat het traliewerk voor zijn gepantserd raam verwijderd was. Eenmaal in de woning hoorde hij op de eerste verdieping een inbreker het huis doorzoeken.

De man haalde daarop een vuurwapen uit zijn kluis en trok naar boven, waar hij in een van de kamers het vuur opende op de indringer. De inbreker werd geraakt in de rug en probeerde nog te vluchten, maar hij zakte even verderop in elkaar.

De bewoner die het vuur had geopend werd in januari van dit jaar veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel. Volgens zijn advocaat had hij gehandeld uit onweerstaanbare dwang en noodweer. Ook het parket had een vrijspraak gevorderd. “Die man is al viermaal het slachtoffer geworden van een inbraak”, klonk het bij de openbaar aanklager. “Hij had alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen en dan werd er toch opnieuw ingebroken. In dergelijke omstandigheden weet ik ook niet hoe ik zou reageren.”

De rechtbank ging echter niet in op de vraag tot vrijspraak, maar oordeelde wel dat er sprake was van uitlokking. De bewoner kreeg daarom een celstraf van 6 maanden met uitstel opgelegd. De man heeft intussen beroep aangetekend, maar het hof moet zich nog buigen over het dossier.

De neergeschoten inbreker werd vandaag dan weer veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank hield onder meer rekening met het feit dat de man in het buitenland gekend was voor een resem gelijkaardige feiten. Zijn handlangster kon nooit worden opgepakt. Na de inbraak in Hoeilaart trof de politie haar handtas aan, waarop een DNA-spoor zat. Het genetisch materiaal kon gekoppeld worden aan een inbraak in Frankrijk, maar de vrouw kon nooit worden geïdentificeerd.