Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe richtlijn over afsluiten gewestwegen: "Groot probleem voor Halse evenementen"

Nieuwe richtlijn over afsluiten gewestwegen: "Groot probleem voor Halse evenementen"

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil in heel Vlaanderen vermijden dat drukke gewestwegen al te vaak worden afgesloten voor bijvoorbeeld een kermis of een carnavalsstoet. Bij de stad Halle zitten ze daardoor met de handen in het haar. Er lopen maar liefst 7 gewestwegen door de stad én die worden gebruikt voor tal van evenementen. Maar grote bezorgdheid is niet nodig volgens Wegen en Verkeer: "we bekijken geval per geval."

Dit weekend vindt de 26ste editie van Kermis Hondzocht plaats op de Edingensesteenweg, maar dat zou wel eens de allerlaatste keer kunnen zijn. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer moeten drukke gewestwegen te vaak afgesloten worden voor evenementen. Wegen en Verkeer wil vooral duidelijke regels. "Het is belangrijk dat daar een soort van kader voor bestaat, omdat het over de mobiliteit gaat van de mensen”, meent Anton De Coster van Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant. “Het gaat over drukke wegen waar dagelijks duizenden mensen over stappen, fietsen en met de wagen rijden."

Het Agentschap Wegen en Verkeer benadrukt dat paniek niet nodig is: "We bekijken geval per geval. Zo hebben we de voorbije maanden van de 517 aanvragen voor het afsluiten van een gewestweg in Vlaanderen slechts 13 dossiers geweigerd."

De stad Halle hoopt vooral dat evenementen zoals de carnavalsstoet, de Sint-Veroonmars en verschillende wielerwedstrijden nog plaats kunnen vinden. “Stel dat een evenement als de Paasprocessie of de carnavalstoet niet meer over een gewestweg zou mogen of zelfs niet meer zou kunnen vertrekken op een gewestweg, dan stelt ons dat voor grote problemen”, merkt burgemeester van Halle Marc Snoeck op.

Maar het Agentschap Wegen en Verkeer bekijkt dus elke aanvraag apart en stelt daarom voor aan Halle om jaarlijks één evenement te kiezen dat wel nog op een gewestweg zou kunnen plaatsvinden. "Dat is natuurlijk problematisch. Ik kan geen keuze maken tussen carnaval of de Paasprocessie. Die moeten allebei doorgaan”, aldus Snoeck.

De stad en het Agentschap houden structureel overleg en zitten binnenkort opnieuw rond de tafel om de zaak verder te bespreken.