Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opnieuw dieren in beslag genomen bij boeren in Heikruis

Opnieuw dieren in beslag genomen bij boeren in Heikruis

Vandaag zijn opnieuw dieren in beslag genomen op een boerderij in Heikruis. Dat gebeurde de voorbije jaren al zo'n vijftien keer. Bij de vorige inbeslagname begin dit jaar werden maatregelen opgelegd aan het gezin. Die zijn volgens Het Laatste Nieuws niet nagekomen, waardoor uit voorzorg vandaag veertien schapen in beslag genomen zijn.

Dierenwelzijn inspecteerde eerst schapen op een weide in de Groenstraat, maar die bleken van een andere landbouwer te zijn. Toen de inspecteurs een kijkje gingen nemen in de tweede hoeve van het beruchte boerengezin troffen ze er veertien schapen aan. Alle dieren werden in beslag genomen. De stallen in de hoeve bleken niet geschikt om er dieren te houden omdat er nog steeds besmetting heerst.

Bij een vorige inbeslagname begin dit jaar moesten 78 van de 82 meegenomen schapen geëuthanaseerd worden omdat ze leden aan de zwoegerziekte. De inspectiedienst Dierenwelzijn ging vandaag langs na een nieuwe klacht. Het parket Halle-Vilvoorde stelde ook nu  een proces-verbaal op. Als de landbouwers maatregelen nemen, bekijkt de Inspectiedienst Dierenwelzijn volgens Het Laatste Nieuws of de dieren alsnog kunnen terugkeren. 

Dat terwijl de boeren in 2011, 2014, 2017 een levenslang verbod werd opgelegd om nog dieren te houden. De Inspectiedienst Dierenwelzijn voert al 15 jaar lang controles in Heikruis. Het gezin werd al meermaals veroordeeld voor dierenverwaarlozing. Begin dit jaar nog werden ze veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf en zware boetes.

Een dierenarts heeft de dieren intussen onderzocht. "Alle schapen werden ontwormd en behandeld tegen schurft, hun hoeven werden verzorgd en er werd bloed afgenomen om ze te laten testen op de zwoegerziekte. De lammetjes hebben alvast zere bekjes. Dezelfde virale infectie werd vastgesteld bij de vorige inbeslagname begin dit jaar", zucht het dierenopvangcentrum Ark van Pollare.