Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opwijk verlaagt tarieven recyclagepark

Opwijk verlaagt tarieven recyclagepark

Het nieuwe recyclagepark van Opwijk krijgt nauwelijks volk over de vloer. Het aantal bezoekers daalt al maanden aan een stuk drastisch. Om het tij te doen keren, wil het gemeentebestuur de tarieven verlagen. 
Afvaltoerisme weren met hoge tarieven
Bij de opening van het nieuwe containerpark in september vorig jaar verhoogde Opwijk de tarieven. De gemeente wou daarmee afvaltoerisme uit naburige gemeenten en bedrijfsafval weren. Dat lukt, maar ook de Opwijkenaar blijft weg. Negen maanden na de opening is het aantal bezoekers in het betalende gedeelte van hetcontainerpark gedaald met 75%.
 
Tarieven aanpassen
En dus wil Inez De Coninck, schepen van Leefmilieu in opwijk, de tarieven verlagen. 'We gaan op de gemeenteraad voorstellen dat we voor de eerste 500 kilogram per huisgezin een tarief voor tien cent per kilo gaan vragen in plaats van zestien cent. Iemand die meer dan 500 kilogram aanlevert, betaalt vanaf 501 kilogram 16 cent per kilogram. 
 
Geschrokken van kostenplaatje
De schepen wil ook het forfaitair bedrag van 5 euro schrappen omdat die kost te veel mensen afschrikt. 'Wij zijn enorm geschrokken als bestuur van het kostenplaatje. Wij leggen nu maandelijks meer dan 11.000 euro bij, belastinggelden eigenlijk uit onze gemeentebegroting, om het park te betalen.'
 
Als het voorstel volgende week wordt goedgekeurd, gelden de nieuwe tarieven vanaf begin juli.