Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Osteopaat uit Beersel schuldig aan dood tienermeisje

Osteopaat uit Beersel schuldig aan dood tienermeisje

De rechtbank acht een Beerselse osteopaat schuldig aan de dood van een 14-jarig meisje. De man wordt veroordeeld tot een effectieve geldboete van 6.000 euro en een celstraf van 2 jaar met uitstel.

Volgens de rechtbank is de man verantwoordelijk voor de dood van het meisje. Hij werd ook veroordeeld voor de onwettige uitoefening van geneeskunde. Hij stelde volgens de rechter handelingen die enkel mogen uitgeoefend worden door een arts.

De 57-jarige osteopaat ut Alsemberg, deelgemeente van Beersel, zou het meisje behandeld hebben met homeopatische middelen ‘wegens depressie en verminderde immuniteit’ en haar ouders hebben afgeraden om naar het ziekenhuis te gaan, hoewel een huisarts dit aan de pleegouders van het meisje in een eerdere diagnose wèl had aangeraden. Door de verkeerde behandeling door de osteopaat werd het meisje te laat opgenomen en stierf ze aan tuberculose. De feiten dateren uit 2015. 

Jef Vermassen, advocaat van de veroordeelde osteopaat, roept in een reactie op het vonnis het parlement op om voor eens en voor altijd een statuut uit te werken voor de osteopaten. “Dit vonnis is een achterhoedegevecht waarvan mijn cliënt de dupe van is. We hebben nieuwe en jonge parlementsleden, dat ze hier eens werk van maken”, aldus de strafpleiter