Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politiezone Zennevallei mag helft van slimme camera's niet gebruiken

Politiezone Zennevallei mag helft van slimme camera's niet gebruiken

De politiezone Zennevallei is de laatste jaren een cameraschild met ANPR-camera's aan het uitbouwen. Het heeft intussen al zo'n 50 van die camera's met automatische nummerplaatherkenning op z'n grondgebied staan. Wat blijkt? Meer dan de helft van die camera's mogen niet gebruikt worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Korpschef Marc Crispel geeft de cijfers vrij na een vraag van Beersels oppositieraadslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). Technisch is alles in orde, maar de beelden mogen niet gebruikt worden. Vooral de beelden van camera's die vorig jaar geïnstalleerd werden, zijn onbruikbaar. Die nieuwe camera's zijn op een ander systeem aangesloten dan de oudere. Net dat veroorzaakt de ellende. Het nieuwe systeem moet het voorlopig namelijk stellen zonder wettelijk kader voor het gebruik van de beelden.

Die onduidelijkheid en juridische onzekerheid speelt niet alleen de Politiezone Zennevallei parten. Over het land zijn volgens Crispel 800 van die camera's onbruikbaar. Het politiecollege heeft daarom een brief gestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Die zegt de zaak op de voet te volgen en meldt dat de uitrol van een nationaal cameraschild en bijhorend wettelijk kader in een finale fase zit, maar kan geen deadline plakken wanneer alles in orde is. Dat nationaal schild is volgens korpschef Crispel dringend nodig zodat alle geïnstalleerde camera's ten volle benut kunnen worden.