Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Procureur Van Wymersch maakt statement en vordert zelf straffen

Procureur Van Wymersch maakt statement en vordert zelf straffen

Gisteren en eergisteren moesten meer dan 100 mensen zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Brussel, omdat ze niet of te laat kwamen opdagen als bijzitter voor de verkiezingen van 26 mei en hun boete daarvoor niet betaalden. Omdat het parket deze dossiers een princiepskwestie vindt, kwam procureur Ine Van Wymersch bij een aantal van hen de straffen persoonlijk vorderen.

Dat de procureur des Konings Ine Van Wymersch de straffen zelf kwam vorderen, had eigenlijk twee redenen. Allereerst zijn de dossiers van bijzitters die niet kwamen opdagen of hun boete niet willen betalen een princiepskwestie voor het parket. Anderzijds is de werklast bij het parket al erg hoog en wou Van Wymersch op deze manier haar collega’ ontlasten.

Van de bijna vijfhonderd bij- en voorzitters die op 26 mei niet kwamen opdagen in een kiesbureau in onze regio, betaalden bijna vierhonder van hen zo’n 250 euro als minnelijke schikking. Meer dan honderd anderen deden dat niet. Zij moesten zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Er hangen hen geldboetes tot 900 euro boven het hoofd.