Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provinciegouverneur vernietigt plannen voor taalregister in Kraainem

Provinciegouverneur vernietigt plannen voor taalregister in Kraainem

Provinciegouverneur Jan Spooren heeft de beslissing van de gemeenteraad van Kraainem voor het invoeren van een taalregister vernietigd. De beslissing komt er na een klacht van de Kraainemse N-VA-afdeling.

Na Drogenbos bijt nu ook Kraainem in het zand voor de aanleg van een taalregister. In de twee faciliteitengemeenten werden tweetalige infobladen verspreid waarin de gemeenten Franstalige burgers oproepen zich online te registreren om zodat ze hun gemeentelijke administratie alleen nog in het Frans te krijgen. De Kraainemse afdelingsvoorzitter van N-VA Joost Vanfleteren diende een klacht in bij de provinciegouverneur en krijgt nu gelijk.

“Het aanleggen van een taalregister is onwettelijk en degradeert de faciliteitengemeenten tot tweetalige Brusselse gemeenten, waarbij de taalvoorkeur in bestanden wordt vastgelegd en dat kan niet”, zegt Joost Vanfleteren. “De burgemeester en het schepencollege gaan de Vlaamse regering blijven provoceren en de taalwetgeving ondermijnen. Er moet op termijn een stevige reactie komen vanuit Vlaanderen dat men moet stoppen met deze spelletjes.”