Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Raad van State: “Faciliteitengemeenten mogen taalregister aanleggen”

 

Raad van State: “Faciliteitengemeenten mogen taalregister aanleggen”

De Raad van State schrapt het besluit van voormalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans over de aanleg van een taalregister in de faciliteitengemeenten. Door dat besluit waren inwoners verplicht om telkens opnieuw een aanvraag in te dienen indien ze administratieve documenten in het Frans wilden krijgen. Dat meldt La Libre Belgique.

Taalregisters zijn bedoeld om de namen van Franstalige inwoners te noteren die aangeven dat ze overheidsdocumenten in hun taal willen ontvangen. De Franstalige burgemeesters van de faciliteitengemeenten waren altijd vragende partij voor zo’n taalregister. Maar volgens de Vlaamse overheid is zo’n taalregister niet wettelijk en moeten Franstalige inwoners van faciliteitengemeenten elke keer opnieuw een aanvraag indienen als ze overheidsdocumenten in het Frans wilden. De Vlaamse regering  verwijst daarbij onder meer naar de omzendbrief-Peeters uit 1997 en omzendbrief-Keulen uit 2005. Die regelen het taalgebruik in Vlaamse lokale besturen.

In 2014 gaf de Raad van State beide partijen gelijk en zocht een compromis waarbij Franstalige inwoners één keer om de vier jaar hun taalkeuze moesten opgeven. In een arrest van vorige maand bevestigt de Raad van State dat standpunt. De Raad van State zegt ook dat de Vlaamse regering niet langer meer mag steunen op de omzendbrieven Peeters en Keulen. Van de Raad van State mogen de faciliteitengemeenten de taalkeuze van hun inwoners ook opnemen in een register. Huidig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers zegt dat het arrest besproken zal worden binnen de regering.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.