Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rik Van Cauwelaert vertelt het levensverhaal van Alfons Verplaetse

 

Rik Van Cauwelaert vertelt het levensverhaal van Alfons Verplaetse

Rik Van Cauwelaert heeft van de coronacrisis gebruik gemaakt om zich terug te trekken in zijn woning in Roosdaal om er de memoires van Alfons Verplaetse neer te pennen. In ‘De Laatste Gouverneur’ vertelt hij het verhaal van de invloedrijke Belgische econoom uit Beersel aan de hand van archiefonderzoek en tal van gesprekken.

Wie Alfons Verplaetse zegt, zegt Poupehan. Maar meer dan dat Luxemburgse dorpje is Verplaetse dé architect van het economisch herstelbeleid dat ons land in de jaren '80 doorvoerde, met onder meer een devaluatie van de Belgische frank. Als gouverneur van de Nationale Bank bereidde Verplaetse later ons land voor op de invoering van de euro. In 1999 ging hij met pensioen, vorig jaar overleed Verplaetse op 90-jarige leeftijd aan de gevolgen van COVID-19.

Zijn controversiële ideeën, drastische ingrepen in de economie, sappig streektaaltje – Verplaetse was afkomstig uit het Oost-Vlaamse Zulte – en zijn macht maken van Verplaetse een mythologisch figuur. "Verplaetse was de laatste gouverneur van de nationale bank die rechtstreeks kon ingrijpen in de Belgische economie en zo kon wegen op de vaderlandse politiek", zegt Rik Van Cauwelaert. "Op die manier was hij jarenlang de schaduwpremier van ons land."

Tien jaar lang werkte Rik Van Cauwelaert aan de biografie van econoom Alfons Verplaetse. ‘De Laatste gouverneur’ is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.